Orval


Bugün Belçika'daki ailem diye tanımlayabileceğim Mine teyzelerin evinde içinde kabak dolması ile sarma yer alan Türk yemeklerine doydum. Ama yemeğin hemen üzerine Mete ile birer Orval höpürdettik. Trappist bira türlerinden bir tanesi olan Orval'ı tanıtmadan önce biraya eşlik eden iki orgazmik ürünü belirtmeden geçmeyeceğim. Hazırsanız sizi hemen muhteşem ikili ile tanıştıracağım: Herve peyniri ile Liège şurubu. Belçika'nın güneyinde yer alan Liège bölgesinde yer alan kadifemsi bir tekstüre sahip tatlı bir peynir olan Herve aynı zamanda kokan peynir olarak tanınıyormuş. Sizi bilmem ama ben daha önce çok daha fazla kokan peyirlerden yemiş biri olarak Herve, tadı az da olsa pekmezi andıran armuttan üretilmiş olan Liège şurubu ile mükemmel bir uyum sağlıyor.


Esas konumuza gelecek olursak Orval'i tanıtmadan önce Trappist biralar hakkında bir ön bilgi vermek gerekmekte. Trappistler gerçekten manastırlardaki bira imalatçısı keşiş rahipler tarafından üretilirken, manastır biraları genellikle ticari sanayi üretimi ve sadece bira formülünü ve manastır adını kullanıyorlar. Dünyada 7 tane gerçek trappist birası var ve bu unvanın kullanımı sıkı bir şekilde denetleniyor. Gerçek trappist biralarının 6'sı Belçika'da üretiliyor (Orval, Rochefort, Chimay, Westmalle, Westvleteren ve Achel).

Orval ise bu biraların içinde en çok bilinenlerden bir tanesi. Tıpkı Herve peyniri ve Liège şurubu ile aynı bölgeden gelmekte Orval. Notre-Dame d'Orval manastırında yeralan bira imalathanesinde iki tip bira ve peynir üretimi sürdürülmekte. 16. yüzyılda keşiş rahiplere tanınan ekonomik aktivite ile uğraşma iznine dayanan bira üretimi 1793 yılındaki yangına kadar sürmüş ve 1931 yılında tekrar kurulan fabrika ile günümüze kadar devam etmekte. Orval Belçika'da lokal pazardan ulusal pazara açılan ilk Trappist birasıdır ve logosu bir destandan almaktadır. 32 kişinin çalıştığı bira fabrikası yılda iki kez kapılarını halka açmaktadır.

Dünya çapında beğeni kazanan Orval'ın farklı tadı mayalama sırasındaki iki yöntemden kaynaklanmaktadır. Olgunlaşma süresinde üç hafta boyunca örgülü sarılmış olan kuru şerbetçi otu kullanımı ve Brettanomyces mayasının kullanılmasıdır. Orval birası sadece kuka şeklindeki 33 cl'lik şişelere doldurulur ve 15 °C'de en az dört hafta olgunlaştırlar. Manastırda satılmakta olan bira ise altı ay olgunlaştırılmıştır.

0 yorum:

Google Reader ya da Anasayfanıza ekleyin Bloglines takip XML Add to Technorati Favorites Subscribe in NewsGator Online